Bahan makanan yang mengandungi protein, serabut, vitamin, mineral, karbohidrat dan tenaga yang diperlukan untuk kesihatan badan
Penduduk Malaysia menggunakan lebih kurang 47 kg sayur seorang setahun
FAO mengesyorkan lebih kurang 140 kg setahun
Keluasan tanaman sayuran antara 10, 000 – 14,000 hakter setiap tahun
Kebanyakan ladang sayuran diusahakan kecil antara 0.2 – 1.2 hektar
Malaysia mengimport lebih kurang RM 180 juta terutama sayuran iklim sederhana seperti bawang, ubi kentang dan kubis.
Malaysia juga mengeksport sayur ke Singapura lebih kurang RM 27 juta.
MARDI merupakan agensi yang bertanggungjawab membangunkan industri pengeluaran sayur-sayuran dengan:
a) mempergiatkan penyelidikan varieti
b) teknologi pengurusan tanaman yang berkesan dari segi kos dan cara pengendalian
c) teknologi pemprosesan
d) mengadakan kursus-kursus teknik pengeluaran
Lebih 50 jenis sayur ditanam di Semenanjung Malaysia sama ada di tanah rendah atau di dataran tanah tinggi.
Lebih kurang 14 jenis sayur penting banyak sekali ditanam oleh petani.
Antaranya ialah:
i. asparagus
ii. bawang
iii. bayam
iv. bendi
v. cili
vi. halia
vii. kacang buncis
viii. kacang panjang
ix. kangkung
x. kubis
xi. sawi
xii. timun
xiii. tomato
Jenis-Jenis Perusahaan Sayur-Sayuran
1. Perusahaan Sendiri
Hasil sayur-sayuran untuk menampung keperluan sendiri dan
keluarga
2. Perkebunan Pasaran
Hasil dari perkebunan ini adalah untuk pasaran tempatan
3. Perkebunan trak
Hasil-hasilnya dipasarkan di pasaran jauh
Jenis Sayur-Sayuran
Sayur-sayuran terbahagi kepada 4 bahagian besar:
1. Jenis daun - sawi bunga, sawi putih, bayam, kangkong, kobis
dll
2. Jenis buah - Cili, terung, bendi, petola dll
3. Jenis kacang - kacang panjang, kacang buncis dll
4. Jenis akar umbisi dan bebawang - lobak putih, sengkuang,
keladi, halia bawang merah
Pemilihan Tapak Tanaman dan Penyediaan Batas
Bergantung kepada beberapa faktor berikut:
1, Tanah kawasan terbaik mestilah rata (memudahkan membuat
batas) Tanah/kawasan cerun
landai boleh juga digunakan tetapi tanaman memerlukan teres.
2. Mesti berdekatan dengan bekalan air
3. Tapak tanaman mestilah di tempat terbuka dan tidak terdapat
pokok-pokok besar atau bangunan yang melindungi cahaya
matahari.
4. Tanah yang baik untuk sayuran ialah tanah peroi yang subur.
Tanah peroi mudah dikerjakan sama ada ia basah atau kering
5. Berhampiran dengan jalanraya untuk kemudahan pemasaran
hasil dan juga membawa input pertanian (baja, racun serangga
dan alatan lading) ke kebun sayur.
Persediaan Tanah
1. Kawasan tanaman hendaklah dibersihkan dari sebarang
tumbuhan
2. Tanah dicangkul sedalam 30cm kemudian dibiarkan selama 1-2
minggu. Ia bertujuan untuk mendedahkan rumpai dan hidupan
perosak kepada cahaya matahari agar musnah.
Persediaan Batas
Batas diperlukan bagi memperbaiki saliran dan pengudaraan terutama bagi jenis tanah yang kurang baik salirannya. Bagi sayuran, saiz batas biasanya 91 cm – 152 cm (3-5kaki) lebar. Tinggi 23 cm (9 inci) atau lebih denngan lorong antara batas selebar 61 –122cm (2-4 kaki).
Persediaan Saliran
Saliran yang baik merupakan keperluan yang penting bagi pertumbuhan sayur. Aras air dalam tanah yang terlalu tinggi boleh merencatkan pertumbuhan akar atau penakungnan air menyebabkan akar terendam dan reput.
Masalah saliran biasanya terdapat pada kawasan tanah liat, tanah lembah atau yang mempunyai lapisan mampat tidak telus air.
Semaian Biji Benih
Biji benih boleh ditanam terlebih dahulu di tapak semaian ataupun ditanam ke ladang berdasarkan kepada beberapa ciri tertentu.
a) Menanam terlebih dahulu di tapak semaian bagi:
· Biji benih yang terlalu kecil untuk menggelakkan biji benih dilarikan atau dibanjiri air.
· Biji benih yang mahal dan susah diperolehi. Contoh: tomato, kobis
· Biji benih yang menghasilkan anak benih yang memerlukan penjagaan rapi sebelum diubah ke ladang, dimana ia mudah diserang penyakit atau serangga. Contoh: cili, tomato, dan terung.
b) Menanam terus ke ladang bagi:
· Biji benih yang besar, contoh: kacang buncis, bendi
· Biji benih yang murah dan mudah didapati
· Sayuran berakar supaya akar tunjangnya tidak rosak semasa mengalih
Contoh: lobak putih
· Anak benih sayuran tidak mudah diserang penyakit dan serangga
Menyemai di tapak semaian
a. Anak batas
Benih ditabur rata-rata dipermukaan batas yang telah
disediakan.
Kemudian ditutup nipis-nipis dengan tanah pasir halus. Jika
perlu buatkan lindungan atap, bagi mengelakkan timpaan hujan
yang kuat atau panas matahari yang terik.
b. Dalam kotak semaian atau pasu
Gunakan kotak plastik atau kayu berukuran 60cm x 45cm x
45cm dengan lantainya dilubangkan sedikit untuk air senang
turun ke bawah (meresap).
Campuran tanah untuk semaian adalah seperti berikut:
i) 2 bahagian tanah atas
ii) 1 bahagian bahan organan
iii) 1 bahagian pasir
Di lapisan bawah kotak, bubuhkan serpihan batu-batu atau
rumput kering. Kemudian dibubuh campuran tanah dan
tinggalkan 3 cm di permukaan kotak atau pasu itu.
Taburkan biji benih dan tutup nipis dengan tanah halus.
Letakkan semaian di bawah lindungan. Sebelum diubah ke
ladang, anak benih dibiarkan mengalami pengurangan
lindungan dan penyiraman air supaya anak benih lebih sesuai
dengan keadaan ladang.
Bila anak benih setinggi 8 –10cm, (berumur 3 – 4 minggu)
barulah diubahkan ke batas yang telah disediakan. Apabila
mengubah, hendaklah berhati-hati supaya akar tidak terusik,
lakukan semasa tanah lembab (disiram terlebih dahulu).
C. Semaian dalam polibeg
Gunakan polibeg berukuran 10cm x 15cm bergantung pada
jangka masa anak benih di tapak semaian.
Perlu disemai 1 – 2 biji setiap polibeg setelah disemai anak
benih yang lemah dicabut dan yang sihat dikekalkan sehingga
waktu mengubah.
Cara ini memerlukan belanja dan tenaga yang lebih tetapi
dapat mengurangkan gangguan akar semasa menanam ke
ladang.
Menanam terus ke ladang
A. Benih halus
Benih ditanam di atas 4 jalur. Benih dikambus dengan kadar tidak lebih dua kali ganda dari ketebalan biji benih tersebut. Benih tersebut dicampur dengan 9 bahagian pasir dan digaul rata untuk memudahkan kerja menabur rata biji benih ke dalam jalur.
Apabila anak benih setinggi 5-7cm penjarangan dilakukan mengikut jarak tanaman yang disyorkan.
Benih halus juga ditanam dengan menaburkan nipis-nipis pada permukaan batas, kemudian bila telah cambah, penjarangan dilakukan.
Penggunaan Bahan Tampang
a. Keratan - bagi kangukung atau keledek keratan sepanjang 20 –30cm yang mempunyai enam buku atau lebih adalah sesuai. Daun-daun dibahagian keratan yang hendak ditanamkan ke dalam tanah perlulah dibuangkan.
B. Sulur yang berumur dua bulan biasan ya digunakan bagi keladi
c. Bawang digunakan untuk membiakkan bawang putih, lobak merah dan sengkuang ditanam menggunakan biji benih.
PENJAGAAN ANAK BENIH
Sungkupan
Bila benih telah siap ditanam, batas yang terdedah hendaklah ditutup dengan rumput kering. Ini disebut sungkupan. Ketebalan sungkupan biasanya lebih kurang 1cm ke 2 cm tinggi.
Kebaikan Sungkupan ialah:
a. Melindungi tanah dari panas matahari yang terik. Ini akan menyebabkan tanah sentiasa lembab dan sejuk. Ini Penting bagi tanah liat sebab ia jadi keras dan retak bila kering.
b. Mengawal pertumbuhan rumpai. Benih rumpai yang cambah terpaksa menembusi sungkupan. Tanpa cahaya matahari yang cukup, rumpai akan lemah dan mudah dicabut.
c. Mengelakkan hakisan dan melindungi batas dari timpaan hujan yang kuat.
d. Mengurangkan kehilangan air pada permukaan tanah melalui proses evaporasi(pemeluapan).
Penjarangan:
Anak benih yang lemah, tidak sihat dan rosak mesti dibuang supaya anak benih yang sihat sahaja yang tinggal dengan jarak penanaman yang betul.
Kepentingan Penjarangan:
1. Ia mengurangkan pertandingan mendapatkan cahaya, air, zat makanan dan ruang. Jika ditanam secara rapat akan berlaku pertandingan dan ini akan mengakibatkan pengeluaran hasil yang rendah.
2. Anak benih yang lemah, kurang sihat dan rosak dibuang. Jika dibiarkan tumbuh, pengeluaran hasil juga berkurangan.
Merumput:
Kerja membersihkan rumput adalah penting kerana faktor-faktor berikut:
1. Mencegah rumpai dari bertanding dengan sayuran dari segi cahaya, air, makanan dan ruang. Jika dibiarkan tumbuh hasil akan berkurangan.
2. Menghapuskan tempat pembiakan perosak dan penyakit. Merumput hendaklah kerap dilakukan sama ada dicabaut dengan tangan atau menggunakan cangkul. (meracun kurang digalakkan kerana boleh merosakkan struktur tanah).
Menyiram:
Penyiraman hendaklah dilakukan sekurang-kurangnya dua kali sehari iaitu di sebelah pagi dan petang,kecuali hari hujan.
Pembajaan:
Tumbuh-tumbuhan memerlukan unsure-unsur pemakanan untuk pertumbuhan sempurna. Unsur-unsur ini boleh dibahagikan kepada dua kumpulan mengikut kadar yang diperlukan oleh tumbuhan.
a. Unsur-unsur pemakanan makro:
Diperlukan dengan banyak
Nitrogen (N), Fosforus (P), Kalium (K), Kalcium (Ca),
Magnesium (mg) Sulfur (S), Hidrogen (H) dan Oksigen (O)
b) Unsur-unsur pemakanan mikro:
Diperlukan sedikit
Kuprum (Cu), Besi (Fe), Mangan (Mn), Molibdenum (Mo),
Zink (Zn), Boron (Bo), Klorida (Cl) dan Kobalt (Co).
Unsur-unsur karbon, hidrogen dan oksigen boleh didapati diudara dan air. Selalunya unsur-unsur mikro yang terdapat dalam tanah adalah mencukupi untuk pertumbuhan kerana jumlah yang diperlukan oleh tumbuhan sangat sedikit.
Unsur-unsur N, P, K dan kadangkala Ca dan Mg perlu dibekalkan kerana diperlukan dengan banyak. Oleh itu N, P, dan K dipanggil pemakanan utama.
Kegunaan unsur-unsur pemakanan utama:-
a. Nitrogen: menghijaukan daun
membentuk protein
mempercepatkan tumbesaran
melebihkan hasil daun, buah dan benih
b. Fosforus: mempercepatkan pengeluaran akar
mempercepatkan pengeluaran bunga/buah
menguatkan tangkai daun
c. Kalium: menambahkan kekuatan pokok
menambahkan ketahanan diserang penyakit
menambahkan pengeluaran benih.
Jenis-Jenis Baja:
a. Baja Organan
Baja organan berasal dari tumbuhan atau hidupan. Di antara bahan yang biasa digunakan ialah tahi lembu, tahi ayam, tahi kelawar, darah dan tulang ikan yang telah diproses sehingga boleh digunakan dengan selamat.
b. Baja Kimia
Baja kimia diperbuat daripada hasil-hasil logam atau dari perusahaan petroleum. Ia terdiri dari baja bukan organan, baja dagangan atau baja buatan dan dibahagikan kepada:
a Baja terus yang mengandungi hanya satu atau dua dari unsur pemakanan utama N, P, K. Ia dikenali dengan baja tidak lengkap.
Contoh: Urea = 45% N
TSP = 46% P2O5
MOP = 60% K2O
b. Baja lengkap (baja sebatian) ialah baja yang
mengandungi kesemua unsur-unsur utama N, P, K.
Contoh: NPK hijau = 15: 15: 15
NPK biru = 12: 12: 17: 2
CCM 33 = 15: 7: 18: 2
c. Baja campuran adalah baja tunggal yang dicampurkan
mengikut sesuatu kadar atau nisbah untuk mengadakan
zat-zat pemakanan yang diperlukan oleh sesuatu
tanaman.
Cara-Cara dan Masa Membaja:
Adalah mustahak untuk membahagikan penggunaan baja kepada dua ketiga kali penggunaan bergantung kepada jangka hidup tanaman.
Untuk kegunaan jangka pendek seperti sawi, satu taburan baja asas iaitu sebelum mengubah dan baja permukaan dua minggu sebelum memungut hasuil untuk menentukan kemampuan penggunaan unsur-unsur pemakanan digunakan.
Untuk sayuran yang jangka hidup panjang seperti cili, baja boleh dibahagikan kepada tiga iaitu satu bahagian untuk baja asas (digaul pada batas sebelum menanam) dan dua bahagian sebagai baja permukaan, iaitu ditabur dikeliling pokok sepanjang barisan pokok.
Kadar Baja.
Kadar baja adalah seperti berikut:
Jenis Sayuran
Kadar Pembajaan Untuk Sehektar (Kg)
N: P2o5: K2O
1
Sayur daun
140: 70: 70 890 gm baja campuran
2
Sayur kekacang
45 : 100: 100 749 gm baja campuran
3
Sayur buah
70: 140: 200 1220 gm baja campuran
4
Sayur akar
60: 110: 110: 853 gm baja campuran
Cara-Cara Membaja:
1. Baja Asas
Adalah baja yang dibubuh sebelum menyemai/ menanam untuk membantu pertumbuhan anak benih. Kebiasaannya baja ditabur rata-rata pada permukaan batas, Kemudian digaul dengan tanah untuk mempastikan pembahagian baja yang sama rata kadarnya bergantung pada jenis sayauran dan keluasan batas.
2. Baja Permukaan:
Adalah baja yang dibubuh selepas menyemai/menanam iaitu setelah tumbuhan telah tumbuh. Kadar dan cara pembajaan bergantung kepada jenis sayuran. Hendaklah berhati-hati bagi menggelakkan bahan kimia dari menyentuh tanaman. Baja kimia boleh dilarutkan menjadi cairan untuk disiram pada batas.
3. Cara membaja benih:
Benih halus - boleh ditabur dalam alur (cara parit)
Benih besar - cara tompok
KAWALAN PENYAKIT & SERANGGA PEROSAK
Bagi mendapatkan hasil yang memuaskan, tanaman hendaklah dijaga dengan baik supaya atidak diserang oleh musuh tanaman. Bahagian yang diserang ialah bahagian daun, ubi dan buah.
Amalan yang boleh digunakan untuk mengurangkan serangan musuh dan penyakit adalah seperti berikut:
a. tanaman secara pusingan (giliran)
b. selalu mengemburkan tanah, supaya dapat mendedahkan musuh penyakit pada cahaya matahari
c. musnahkan pokok yang dijangkiti perosak supaya tidak merebak
d. pembajaan pada masa yang tepat supaya dapat meninggikan daya tahan pokok tersebut
e. menggunakan jenis sayuran yang kebal.
Serangga Perosak Sayuran:
Kerosakan dilakukan oleh serangga ialah pada bahagian daun, bunga, batang, pucuk, buah dan akar.
Daun biasanya berlubang dan putus.
Buah dan akar sering berlubang-lubang dan menyebabkan kehidupan pokok teranggu, kurang mengeluarkan hasil dan mati.
TANAMAN GILIRAN:
Menanam tanam-tanaman secara bergilir-bergilir selepas semusim penuaian. Rangkaian tanaman giliran yang disyorkan adalah seperti berikut:
Sayuran daun
Sayuran buah Sayuran ubi
Sayuran kacang
Faedah Sistem Tanaman Giliran
a) Tanaman secara giliran dapat membantu mengekalkan kesuburan tanah dan dapat menggunakan sepenuhnya zat-zat dari baja dibekalkan:
b) Tanaman kekacang dapat mengikat nitrogen daripada udara ke dalam tanah(Rhizobium). Ia dapat menambah kandungan nitrogen dalam tanah.
PUNGUTAN HASIL & PEMASARAN
Memungut dan menyediakan hasil adalah untuk pasaran merupakan kerja yang terpenting. Pungutan hasil hendaklah dilakukan dengan cermat diperingkat yang betul. Keuntungan akan tinggi jika pemungutan dilakukan dengan sempurna.
Memungut hasil
1. Sayuran yang tahan lama di pokok seperti sawi, bayam, labu, bawang dan keladi hendaklah dipetik mengikut keperluan pasaran. Jika semua dipetik serentak akan menyebabkan terlalu banyak penawaran dan harga akan terjejas.
2. Sayuran seperti timun, petola, bendi, terung dan kekacang mempunyai peringkat penggunaan yang terhad dan jika lewat dipetik mutunya akan turun. Sayuran yang sesuai hendaklah dipetik setiap hari.
3. Peringkat yang sesuai dipetik juga dipengaruhi oleh jarak atau jauh pasarannya. Untuk pasaran jauh seperti cili dan tomato bolehlah dipetik pada peringkat pra matang (apabila buah mempunyai warna hijau kemerahan). Sayuran buah ini akan masak dalam simpanan dan pengangkutan. Tetapi untuk pasaran dekat eloklah dipetik pada peringkat masak (warna merah) untuk mendapatkan mutu dan harga yang tinggi. Buah yang dipetik terlalu muda tidak akan masak dalam simpanan.
Masa Pungutan Hasil
Sayuran cepat layu dan kecut seperti sayuran daun dan jagong hendaklah dipetik waktu subuh atau waktu matahari jatuh untuk mengelakkan pancaran matahari yang terik dan panas. Sayuran yang lambat layu, sayur jenis buah seperti terung, tembikai dana petola boleh dipetik bila-bila masa.
Pengendalian Lepas Tuai
1. Jangan biarkan sayuran terdedah kepada matahari kerana ia masih menjalani proses pernafasan dan perpeluhan.
2. Sayur-sayuran tidak boleh ditimbunkan terlalu tinggi kerana akan merosakkan timbunan bawahnya.
3. Elakkan menimbun dalam lori. Gunakan bakul-bakul
4. Persediaan pasaran, sayuran hendaklah dibersih dan dibasuh dari kotoran serta dikelaskan mengikut gred. Adalah lebih baik dibungkus dan diikat.
5. Letakkan di dalam suhu rendah
6. Sayur-sayuran berlebihan hendaklah diproses atau disimpan untuk mengawal harga pasaran.
PENGENALAN KEPADA PENGELUARAN
SAYUR-SAYURAN
Bahan makanan yang mengandungi protein, serabut, vitamin, mineral, karbohidrat dan tenaga yang diperlukan untuk kesihatan badan
Penduduk Malaysia menggunakan lebih kurang 47 kg sayur seorang setahun
FAO mengesyorkan lebih kurang 140 kg setahun
Keluasan tanaman sayuran antara 10, 000 – 14,000 hakter setiap tahun
Kebanyakan ladang sayuran diusahakan kecil antara 0.2 – 1.2 hektar
Malaysia mengimport lebih kurang RM 180 juta terutama sayuran iklim sederhana seperti bawang, ubi kentang dan kubis.
Malaysia juga mengeksport sayur ke Singapura lebih kurang RM 27 juta.
MARDI merupakan agensi yang bertanggungjawab membangunkan industri pengeluaran sayur-sayuran dengan:
a) mempergiatkan penyelidikan varieti
b) teknologi pengurusan tanaman yang berkesan dari segi kos dan cara pengendalian
c) teknologi pemprosesan
d) mengadakan kursus-kursus teknik pengeluaran
Lebih 50 jenis sayur ditanam di Semenanjung Malaysia sama ada di tanah rendah atau di dataran tanah tinggi.
Lebih kurang 14 jenis sayur penting banyak sekali ditanam oleh petani.
Antaranya ialah:
i. asparagus
ii. bawang
iii. bayam
iv. bendi
v. cili
vi. halia
vii. kacang buncis
viii. kacang panjang
ix. kangkung
x. kubis
xi. sawi
xii. timun
xiii. tomato
Jenis-Jenis Perusahaan Sayur-Sayuran
1. Perusahaan Sendiri
Hasil sayur-sayuran untuk menampung keperluan sendiri dan
keluarga
2. Perkebunan Pasaran
Hasil dari perkebunan ini adalah untuk pasaran tempatan
3. Perkebunan trak
Hasil-hasilnya dipasarkan di pasaran jauh
Jenis Sayur-Sayuran
Sayur-sayuran terbahagi kepada 4 bahagian besar:
1. Jenis daun - sawi bunga, sawi putih, bayam, kangkong, kobis
dll
2. Jenis buah - Cili, terung, bendi, petola dll
3. Jenis kacang - kacang panjang, kacang buncis dll
4. Jenis akar umbisi dan bebawang - lobak putih, sengkuang,
keladi, halia bawang merah
Pemilihan Tapak Tanaman dan Penyediaan Batas
Bergantung kepada beberapa faktor berikut:
1, Tanah kawasan terbaik mestilah rata (memudahkan membuat
batas) Tanah/kawasan cerun
landai boleh juga digunakan tetapi tanaman memerlukan teres.
2. Mesti berdekatan dengan bekalan air
3. Tapak tanaman mestilah di tempat terbuka dan tidak terdapat
pokok-pokok besar atau bangunan yang melindungi cahaya
matahari.
4. Tanah yang baik untuk sayuran ialah tanah peroi yang subur.
Tanah peroi mudah dikerjakan sama ada ia basah atau kering
5. Berhampiran dengan jalanraya untuk kemudahan pemasaran
hasil dan juga membawa input pertanian (baja, racun serangga
dan alatan lading) ke kebun sayur.
Persediaan Tanah
1. Kawasan tanaman hendaklah dibersihkan dari sebarang
tumbuhan
2. Tanah dicangkul sedalam 30cm kemudian dibiarkan selama 1-2
minggu. Ia bertujuan untuk mendedahkan rumpai dan hidupan
perosak kepada cahaya matahari agar musnah.
Persediaan Batas
Batas diperlukan bagi memperbaiki saliran dan pengudaraan terutama bagi jenis tanah yang kurang baik salirannya. Bagi sayuran, saiz batas biasanya 91 cm – 152 cm (3-5kaki) lebar. Tinggi 23 cm (9 inci) atau lebih denngan lorong antara batas selebar 61 –122cm (2-4 kaki).
Persediaan Saliran
Saliran yang baik merupakan keperluan yang penting bagi pertumbuhan sayur. Aras air dalam tanah yang terlalu tinggi boleh merencatkan pertumbuhan akar atau penakungnan air menyebabkan akar terendam dan reput.
Masalah saliran biasanya terdapat pada kawasan tanah liat, tanah lembah atau yang mempunyai lapisan mampat tidak telus air.
Semaian Biji Benih
Biji benih boleh ditanam terlebih dahulu di tapak semaian ataupun ditanam ke ladang berdasarkan kepada beberapa ciri tertentu.
a) Menanam terlebih dahulu di tapak semaian bagi:
· Biji benih yang terlalu kecil untuk menggelakkan biji benih dilarikan atau dibanjiri air.
· Biji benih yang mahal dan susah diperolehi. Contoh: tomato, kobis
· Biji benih yang menghasilkan anak benih yang memerlukan penjagaan rapi sebelum diubah ke ladang, dimana ia mudah diserang penyakit atau serangga. Contoh: cili, tomato, dan terung.
b) Menanam terus ke ladang bagi:
· Biji benih yang besar, contoh: kacang buncis, bendi
· Biji benih yang murah dan mudah didapati
· Sayuran berakar supaya akar tunjangnya tidak rosak semasa mengalih
Contoh: lobak putih
· Anak benih sayuran tidak mudah diserang penyakit dan serangga
Menyemai di tapak semaian
a. Anak batas
Benih ditabur rata-rata dipermukaan batas yang telah
disediakan.
Kemudian ditutup nipis-nipis dengan tanah pasir halus. Jika
perlu buatkan lindungan atap, bagi mengelakkan timpaan hujan
yang kuat atau panas matahari yang terik.
b. Dalam kotak semaian atau pasu
Gunakan kotak plastik atau kayu berukuran 60cm x 45cm x
45cm dengan lantainya dilubangkan sedikit untuk air senang
turun ke bawah (meresap).
Campuran tanah untuk semaian adalah seperti berikut:
i) 2 bahagian tanah atas
ii) 1 bahagian bahan organan
iii) 1 bahagian pasir
Di lapisan bawah kotak, bubuhkan serpihan batu-batu atau
rumput kering. Kemudian dibubuh campuran tanah dan
tinggalkan 3 cm di permukaan kotak atau pasu itu.
Taburkan biji benih dan tutup nipis dengan tanah halus.
Letakkan semaian di bawah lindungan. Sebelum diubah ke
ladang, anak benih dibiarkan mengalami pengurangan
lindungan dan penyiraman air supaya anak benih lebih sesuai
dengan keadaan ladang.
Bila anak benih setinggi 8 –10cm, (berumur 3 – 4 minggu)
barulah diubahkan ke batas yang telah disediakan. Apabila
mengubah, hendaklah berhati-hati supaya akar tidak terusik,
lakukan semasa tanah lembab (disiram terlebih dahulu).
C. Semaian dalam polibeg
Gunakan polibeg berukuran 10cm x 15cm bergantung pada
jangka masa anak benih di tapak semaian.
Perlu disemai 1 – 2 biji setiap polibeg setelah disemai anak
benih yang lemah dicabut dan yang sihat dikekalkan sehingga
waktu mengubah.
Cara ini memerlukan belanja dan tenaga yang lebih tetapi
dapat mengurangkan gangguan akar semasa menanam ke
ladang.
Menanam terus ke ladang
A. Benih halus
Benih ditanam di atas 4 jalur. Benih dikambus dengan kadar tidak lebih dua kali ganda dari ketebalan biji benih tersebut. Benih tersebut dicampur dengan 9 bahagian pasir dan digaul rata untuk memudahkan kerja menabur rata biji benih ke dalam jalur.
Apabila anak benih setinggi 5-7cm penjarangan dilakukan mengikut jarak tanaman yang disyorkan.
Benih halus juga ditanam dengan menaburkan nipis-nipis pada permukaan batas, kemudian bila telah cambah, penjarangan dilakukan.
Penggunaan Bahan Tampang
a. Keratan - bagi kangukung atau keledek keratan sepanjang 20 –30cm yang mempunyai enam buku atau lebih adalah sesuai. Daun-daun dibahagian keratan yang hendak ditanamkan ke dalam tanah perlulah dibuangkan.
B. Sulur yang berumur dua bulan biasan ya digunakan bagi keladi
c. Bawang digunakan untuk membiakkan bawang putih, lobak merah dan sengkuang ditanam menggunakan biji benih.
PENJAGAAN ANAK BENIH
Sungkupan
Bila benih telah siap ditanam, batas yang terdedah hendaklah ditutup dengan rumput kering. Ini disebut sungkupan. Ketebalan sungkupan biasanya lebih kurang 1cm ke 2 cm tinggi.
Kebaikan Sungkupan ialah:
a. Melindungi tanah dari panas matahari yang terik. Ini akan menyebabkan tanah sentiasa lembab dan sejuk. Ini Penting bagi tanah liat sebab ia jadi keras dan retak bila kering.
b. Mengawal pertumbuhan rumpai. Benih rumpai yang cambah terpaksa menembusi sungkupan. Tanpa cahaya matahari yang cukup, rumpai akan lemah dan mudah dicabut.
c. Mengelakkan hakisan dan melindungi batas dari timpaan hujan yang kuat.
d. Mengurangkan kehilangan air pada permukaan tanah melalui proses evaporasi(pemeluapan).
Penjarangan:
Anak benih yang lemah, tidak sihat dan rosak mesti dibuang supaya anak benih yang sihat sahaja yang tinggal dengan jarak penanaman yang betul.
Kepentingan Penjarangan:
1. Ia mengurangkan pertandingan mendapatkan cahaya, air, zat makanan dan ruang. Jika ditanam secara rapat akan berlaku pertandingan dan ini akan mengakibatkan pengeluaran hasil yang rendah.
2. Anak benih yang lemah, kurang sihat dan rosak dibuang. Jika dibiarkan tumbuh, pengeluaran hasil juga berkurangan.
Merumput:
Kerja membersihkan rumput adalah penting kerana faktor-faktor berikut:
1. Mencegah rumpai dari bertanding dengan sayuran dari segi cahaya, air, makanan dan ruang. Jika dibiarkan tumbuh hasil akan berkurangan.
2. Menghapuskan tempat pembiakan perosak dan penyakit. Merumput hendaklah kerap dilakukan sama ada dicabaut dengan tangan atau menggunakan cangkul. (meracun kurang digalakkan kerana boleh merosakkan struktur tanah).
Menyiram:
Penyiraman hendaklah dilakukan sekurang-kurangnya dua kali sehari iaitu di sebelah pagi dan petang,kecuali hari hujan.
Pembajaan:
Tumbuh-tumbuhan memerlukan unsure-unsur pemakanan untuk pertumbuhan sempurna. Unsur-unsur ini boleh dibahagikan kepada dua kumpulan mengikut kadar yang diperlukan oleh tumbuhan.
a. Unsur-unsur pemakanan makro:
Diperlukan dengan banyak
Nitrogen (N), Fosforus (P), Kalium (K), Kalcium (Ca),
Magnesium (mg) Sulfur (S), Hidrogen (H) dan Oksigen (O)
b) Unsur-unsur pemakanan mikro:
Diperlukan sedikit
Kuprum (Cu), Besi (Fe), Mangan (Mn), Molibdenum (Mo),
Zink (Zn), Boron (Bo), Klorida (Cl) dan Kobalt (Co).
Unsur-unsur karbon, hidrogen dan oksigen boleh didapati diudara dan air. Selalunya unsur-unsur mikro yang terdapat dalam tanah adalah mencukupi untuk pertumbuhan kerana jumlah yang diperlukan oleh tumbuhan sangat sedikit.
Unsur-unsur N, P, K dan kadangkala Ca dan Mg perlu dibekalkan kerana diperlukan dengan banyak. Oleh itu N, P, dan K dipanggil pemakanan utama.
Kegunaan unsur-unsur pemakanan utama:-
a. Nitrogen: menghijaukan daun
membentuk protein
mempercepatkan tumbesaran
melebihkan hasil daun, buah dan benih
b. Fosforus: mempercepatkan pengeluaran akar
mempercepatkan pengeluaran bunga/buah
menguatkan tangkai daun
c. Kalium: menambahkan kekuatan pokok
menambahkan ketahanan diserang penyakit
menambahkan pengeluaran benih.
Jenis-Jenis Baja:
a. Baja Organan
Baja organan berasal dari tumbuhan atau hidupan. Di antara bahan yang biasa digunakan ialah tahi lembu, tahi ayam, tahi kelawar, darah dan tulang ikan yang telah diproses sehingga boleh digunakan dengan selamat.
b. Baja Kimia
Baja kimia diperbuat daripada hasil-hasil logam atau dari perusahaan petroleum. Ia terdiri dari baja bukan organan, baja dagangan atau baja buatan dan dibahagikan kepada:
a Baja terus yang mengandungi hanya satu atau dua dari unsur pemakanan utama N, P, K. Ia dikenali dengan baja tidak lengkap.
Contoh: Urea = 45% N
TSP = 46% P2O5
MOP = 60% K2O
b. Baja lengkap (baja sebatian) ialah baja yang
mengandungi kesemua unsur-unsur utama N, P, K.
Contoh: NPK hijau = 15: 15: 15
NPK biru = 12: 12: 17: 2
CCM 33 = 15: 7: 18: 2
c. Baja campuran adalah baja tunggal yang dicampurkan
mengikut sesuatu kadar atau nisbah untuk mengadakan
zat-zat pemakanan yang diperlukan oleh sesuatu
tanaman.
Cara-Cara dan Masa Membaja:
Adalah mustahak untuk membahagikan penggunaan baja kepada dua ketiga kali penggunaan bergantung kepada jangka hidup tanaman.
Untuk kegunaan jangka pendek seperti sawi, satu taburan baja asas iaitu sebelum mengubah dan baja permukaan dua minggu sebelum memungut hasuil untuk menentukan kemampuan penggunaan unsur-unsur pemakanan digunakan.
Untuk sayuran yang jangka hidup panjang seperti cili, baja boleh dibahagikan kepada tiga iaitu satu bahagian untuk baja asas (digaul pada batas sebelum menanam) dan dua bahagian sebagai baja permukaan, iaitu ditabur dikeliling pokok sepanjang barisan pokok.
Kadar Baja.
Kadar baja adalah seperti berikut:
Jenis Sayuran
Kadar Pembajaan Untuk Sehektar (Kg)
N: P2o5: K2O
1
Sayur daun
140: 70: 70 890 gm baja campuran
2
Sayur kekacang
45 : 100: 100 749 gm baja campuran
3
Sayur buah
70: 140: 200 1220 gm baja campuran
4
Sayur akar
60: 110: 110: 853 gm baja campuran
Cara-Cara Membaja:
1. Baja Asas
Adalah baja yang dibubuh sebelum menyemai/ menanam untuk membantu pertumbuhan anak benih. Kebiasaannya baja ditabur rata-rata pada permukaan batas, Kemudian digaul dengan tanah untuk mempastikan pembahagian baja yang sama rata kadarnya bergantung pada jenis sayauran dan keluasan batas.
2. Baja Permukaan:
Adalah baja yang dibubuh selepas menyemai/menanam iaitu setelah tumbuhan telah tumbuh. Kadar dan cara pembajaan bergantung kepada jenis sayuran. Hendaklah berhati-hati bagi menggelakkan bahan kimia dari menyentuh tanaman. Baja kimia boleh dilarutkan menjadi cairan untuk disiram pada batas.
3. Cara membaja benih:
Benih halus - boleh ditabur dalam alur (cara parit)
Benih besar - cara tompok
KAWALAN PENYAKIT & SERANGGA PEROSAK
Bagi mendapatkan hasil yang memuaskan, tanaman hendaklah dijaga dengan baik supaya atidak diserang oleh musuh tanaman. Bahagian yang diserang ialah bahagian daun, ubi dan buah.
Amalan yang boleh digunakan untuk mengurangkan serangan musuh dan penyakit adalah seperti berikut:
a. tanaman secara pusingan (giliran)
b. selalu mengemburkan tanah, supaya dapat mendedahkan musuh penyakit pada cahaya matahari
c. musnahkan pokok yang dijangkiti perosak supaya tidak merebak
d. pembajaan pada masa yang tepat supaya dapat meninggikan daya tahan pokok tersebut
e. menggunakan jenis sayuran yang kebal.
Serangga Perosak Sayuran:
Kerosakan dilakukan oleh serangga ialah pada bahagian daun, bunga, batang, pucuk, buah dan akar.
Daun biasanya berlubang dan putus.
Buah dan akar sering berlubang-lubang dan menyebabkan kehidupan pokok teranggu, kurang mengeluarkan hasil dan mati.
TANAMAN GILIRAN:
Menanam tanam-tanaman secara bergilir-bergilir selepas semusim penuaian. Rangkaian tanaman giliran yang disyorkan adalah seperti berikut:
Sayuran daun
Sayuran buah Sayuran ubi
Sayuran kacang
Faedah Sistem Tanaman Giliran
a) Tanaman secara giliran dapat membantu mengekalkan kesuburan tanah dan dapat menggunakan sepenuhnya zat-zat dari baja dibekalkan:
b) Tanaman kekacang dapat mengikat nitrogen daripada udara ke dalam tanah(Rhizobium). Ia dapat menambah kandungan nitrogen dalam tanah.
PUNGUTAN HASIL & PEMASARAN
Memungut dan menyediakan hasil adalah untuk pasaran merupakan kerja yang terpenting. Pungutan hasil hendaklah dilakukan dengan cermat diperingkat yang betul. Keuntungan akan tinggi jika pemungutan dilakukan dengan sempurna.
Memungut hasil
1. Sayuran yang tahan lama di pokok seperti sawi, bayam, labu, bawang dan keladi hendaklah dipetik mengikut keperluan pasaran. Jika semua dipetik serentak akan menyebabkan terlalu banyak penawaran dan harga akan terjejas.
2. Sayuran seperti timun, petola, bendi, terung dan kekacang mempunyai peringkat penggunaan yang terhad dan jika lewat dipetik mutunya akan turun. Sayuran yang sesuai hendaklah dipetik setiap hari.
3. Peringkat yang sesuai dipetik juga dipengaruhi oleh jarak atau jauh pasarannya. Untuk pasaran jauh seperti cili dan tomato bolehlah dipetik pada peringkat pra matang (apabila buah mempunyai warna hijau kemerahan). Sayuran buah ini akan masak dalam simpanan dan pengangkutan. Tetapi untuk pasaran dekat eloklah dipetik pada peringkat masak (warna merah) untuk mendapatkan mutu dan harga yang tinggi. Buah yang dipetik terlalu muda tidak akan masak dalam simpanan.
Masa Pungutan Hasil
Sayuran cepat layu dan kecut seperti sayuran daun dan jagong hendaklah dipetik waktu subuh atau waktu matahari jatuh untuk mengelakkan pancaran matahari yang terik dan panas. Sayuran yang lambat layu, sayur jenis buah seperti terung, tembikai dana petola boleh dipetik bila-bila masa.
Pengendalian Lepas Tuai
1. Jangan biarkan sayuran terdedah kepada matahari kerana ia masih menjalani proses pernafasan dan perpeluhan.
2. Sayur-sayuran tidak boleh ditimbunkan terlalu tinggi kerana akan merosakkan timbunan bawahnya.
3. Elakkan menimbun dalam lori. Gunakan bakul-bakul
4. Persediaan pasaran, sayuran hendaklah dibersih dan dibasuh dari kotoran serta dikelaskan mengikut gred. Adalah lebih baik dibungkus dan diikat.
5. Letakkan di dalam suhu rendah
6. Sayur-sayuran berlebihan hendaklah diproses atau disimpan untuk mengawal harga pasaran.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan